Bij een geurkaars wordt een geurpilletje vermengd met de was. Het geurpilletje smelt in de hete was en de geurdeeltjes verspreiden zich door de was. Na het gieten of dompelen van de kaars wordt de was hard en sluit de was de geurdeeltjes in. Bij het branden van de kaars komen de geurdeeltjes los en wordt de geur met de warme lucht van de vlam door de kamer verspreid.
Geurkaarsen zijn heerlijk ontspannend. Net als met wierook kun je in je huis een subtiele sfeer brengen met geurkaarsen. Je kunt onplezierige luchtjes met een geurkaars gemakkelijk maskeren. De geurkaars is daarmee een prettig en natuurlijk alternatief voor luchtverfrissers.
Geurkaarsen zijn in heel veel variaties verkrijgbaar. Ze worden met de meest exotische namen aangeboden zoals ‘Garden Hideaway’ of ‘Fireside treat’. Als je niet weet wat te kiezen, kies dan voor een bekende geur. Populaire geuren zijn:
- Fruitgeuren: vaak zoet of juist fris. Bijvoorbeeld citroen, appel of sinaasappel.
- Bloemengeuren: vaak wat zoetere geuren maar ook vaak heel fris. Bijvoorbeeld rozen, jasmijn of laveldel.
- Natuurgeuren: stevige geuren die je doen denken aan een boswandeling. Bijvoorbeeld eik, mos of dennengeur.
- Kruiden en specerijen: hele diverse geuren, bekend uit de keuken. Sommige scherp andere heel subtiel. Bijvoorbeeld vanille, kamille, kaneel en zelfs tabaksgeur.
Er zijn ook zogenaamde geurtabletten verkrijgbaar die je met behulp van een waxinelichtje kunt laten smelten. Het principe werkt hetzelfde als bij een geurkaars. Bij het smelten van de was komt de geur vrij.